Slokdarm

Wat is een slokdarm?

De slokdarm is de enige darm die voor de maag zit, in tegenstelling tot de rest van het darmstelsel, welke allemaal na de maag komen. De slokdarm is de verbinding tussen de mond en de maag. Zodra je je voedsel door hebt geslikt, gaat het spijsverteringsproces in werking. Dankzij 4 vernauwingen in de slokdarm zakt het voedsel langzaam omlaag richting je maag.Bij een volwassen mens is de slokdarm ongeveer 30 centimeter lang en 2 centimeter dik. De slokdarm bestaat voornamelijk uit spieren, bindweefsel en slijmvlies.

De onderste vernauwing is de sluitspier. Deze zorgt ervoor dat het voedsel wel de slokdarm kan verlaten naar de maag, maar blokkeert de maagsappen, zodat deze niet in de slokdarm kunnen komen. De maagsappen zijn namelijk erg zuur en daar is de slokdarm niet tegen bestand
Soms doet deze sluitspier zijn werk niet goed genoeg en komt er toch maagzuur omhoog de slokdarm in. Dit wordt direct gevoeld in de streek rond het middenrif en bortsbeen en wordt dan ook heel passens “brandend maagzuur” genoemd.
Sommige mensen krijgen last van brandend maagzuur na het eten van bepaalde gerechten, of het drinken van koffie. Wanneer je regelmatig last hebt van brandend maagzuur is het raadzaam hier wat aan te (laten) doen, aangezien het slijmvlies aangetast kan worden wanneer het te vaak in aanraking komt met maagzuur. Dit kan ontstekingen veroorzaken of zelfs resulteren in een Barret Slokdarm. Wanneer je last hebt van een Barret Slokdarm heb je weer een verhoogde kans op slokdarmkanker.

Het komt er dus op neer dat wanneer je zeer regelmatig last hebt van brandend maagzuur, dit uiteindelijk zou kunnen leiden tot slokdarmkanker. Gelukkig is slokdarmkanker vrij zeldzaam, je hoeft dus niet direct in paniek te raken als je last hebt van brandend maagzuur, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Luister dus naar je lichaam.

De slokdarm is een complex orgaan, waardoor deze ook gevoelig is voor diverse complicaties. Een geirriteerde slokdarm is een veel voorkomende klacht. Meestal veroorzaakt door het eten of drinken van voedsel waar ons lichaam(incidenteel) slecht op reageert. Bijvoorbeeld koolzuurhoudende frisdrank, alcohol, zure vruchten, scherpe kruiden/pepers of hete/koude producten.  Deze irritatie is over het algemeen zo weer voorbij en je hebt er meestal ook niet altijd last van. Blijft het terug keren, dan is het raadzaam om dat specifieke product waar je last van hebt niet meer of minder vaak te eten of drinken.

De slokdarm is redelijk kwetsbaar. Daarom moet je altijd medisch advies vragen wanneer je zeer regelmatig last hebt van brandend maagzuur of een geirriteerde slokdarm.

 

Barrett slokdarm

 

Eerder in het artikel is de Barrett Slokdarm al even genoemd. Maar wat is dat nu eigenlijk?
De Barret Slokdarm ontstaat wanneer je zeer regelmatig last hebt van brandend maagzuur. Elke keer komt er wat maagzuur in je slokdarm. Aangezien je slokdarm hier niet voor bedoelt is en dus ook niet tegen bestand is, wordt hierdoor het slijmvlies aangetast in je slokdarm. Uiteraard gaat je lichaam hier een stokje voor steken, door een nieuw, maar ander slijmvlies aan te maken. Dit slijmvlies is iets beter bestand tegen de maagsappen, maar dit aangepaste slijmvlies kan wel radical cellen bevatten, welke de kans op slokdarmkanker verhogen

De enige manier om met zekerheid vast te stellen of u last hebt van Barrett slokdarm is door middel van endoscopie. Eventueel zal ere en stukje weefsel verwijderd worden voor nader onderzoek.

.Pijn tijdens slikken kan een syptoom zijn voor een slokdarm probleem. Maar het ka nook simpelweg duiden op keelpijn. Een ander symptoom zijn darmspasmen. Het hevig samentrekken van de spieren in de slokdarm. Wanneer je regelmatig last hebt van brandend maagzuur en daarnaast nog andere klachten aan je slokdarm ervaart kan het raadzaam zijn je huisarts te raadplegen.
Over het algemeen zijn de klachten volledig onschuldig, maar wanneer ze dat niet zijn, kunnen de gevolgen groot zijn.

Slokdarmkanker

Slokdarmkanker is een vrij zeldzame vorm van kanker en tot op heden wordt slokdarmkanker beschouwd al seen niet-erfelijke vorm van kanker. De precieze oorzaak is nog niet bekend, maar er zijn wel enkele factoren die de kans op slokdarmkanker lijken te vergroten.

Ten eerste komt slokdarmkanker vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, over het algemeen meer bij mensen ouder dan 50 jaar, mensen met ernstig overgewicht, bij rokers en overmatig alcohol consumptie.

Ondanks dat slokdarmkanker niet vaak voorkomt (1000 tot 2000 gevallen per jaar in Nederland) is er wel degelijk rede tot ongerustheid. Slokdarmkanker is namelijk een sluipmoordenaar. De symptomen blijven heel lang verborgen en wanneer de diagnose gesteld wordt, is de kanker vaak al z over gevorderd dat behandeling niet meer helpt.

Het is daarom te letten op de mogelijke symptomen:

  • Verminderde eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Pijnlijk gevoel achter het borstbeen
  • Moeite met slikken/eten weg krijgen
  • Zwarte ontlasting
  • Vermoeidheid/duizeligheid
  • Bloed braken
  • Veelvuldig hikken

Wanneer je last hebt van meerdere van deze symptomen is het zeker verstandig bij je huisarts langs te gaan voor een onderzoek.

Vooral de combinative van deze syptomen moeten alarmbelletjes laten rinkelen. Verminderde eetlust en gewichtsverlies is op zichzelf niet zo schokkend en zou een teken van vele andere vaak onschuldige aandoeningen kunnen betekenen. Maar vooral de zwarte ontlasting en het bloed braken moeten zeer zeker redden tot bezorgdheid zijn.

Ten slotte willen wij nogmaals benadrukken dat je niet direct in paniek hoeft te raken na het lezen van dit artikel. Echter is het wel raadzaam zuinig te zijn op je slokdarm. Brandend maagzuur dient voorkomen te worden. Wanneer je weet dat bepaalde voedselsoorten of specerijen dit bij jouw veroorzaken is het beter dit te mijden. Ook stress kan een oorzaak zijn van brandend maagzuur, pak ook dit aan!
Wanneer je vaak last hebt van brandend maagzuur en je hebt ook last van meerdere symptomen uit het bovenstaand lijstje, neem dan geen risico en raadpleeg een arts.