Galblaas

We hebben er allemaal wel eens van gehoord: gal, galblaas, galstenen, galblaasontsteking, maar wat is het nou eigenlijk, wat is het, waar dient het voor?

Waar zit de galblaas?

We vinden de galblaas in de buikholte, rechts bovenin. De galblaas bevindt zich tussen de maag en de lever in. De galblaas is peervormig en is eigenlijk niets meer dan een opvangzakje voor de galvloeistof. De blaas is ongeveer 10 centimeter lang en 3 centimeter breed. De galblaas is verbonden met de lever door middel van gangetjes en met het eerste deel van de dunne darm (twaalfvingerige darm).

Functie van de galblaas

Misschien ben je van mening dat de galblaas het orgaan is wat gal aanmaakt. Niets is minder waar! Galvloeistof wordt aangemaakt in de lever en vervolgens afgevoerd naar de galblaas. Hier dikt het nog wat in en wordt het opgeslagen totdat het nodig is. De galblaas kan 30-60 ml galvloeistof vast houden. Wanneer er voedsel in de darmen komt, krijgt de blaas een signaal vanuit de hersenen om samen te knijpen en zodoende gal naar de darm te persen.

Wat is gal?

Gal bestaat voor het grootse deel uit water en slijm, maar bevat tevens galzouten, bilirubine en cholesterol.

De galzouten verkleinen de vetdeeltjes in de dunne darm waardoor de spijsverteringsenzymen het vet makkelijker kunnen verteren.

bilirubine ontstaat in de lever wanneer rode bloedcellen worden afgebroken. Het gal neemt deze afvalstof mee naar de darmen om door het lichaam af te laten voeren. Bilirubine is de stof die onze ontlasting donker kleurt.

Cholesterol is een stof die door ons lichaam wordt aangemaakt en wordt gebruikt voor de aanmaak vannieuwe cellen. Een teveel aan cholesterol wordt met de galvloeistof via de ontlasting afgevoerd.

Wat zijn galstenen?

Galstenen zijn kleine harde samengeklonterde gal-kristallen. Hier zijn twee soorten in te onderscheiden. De cholesterol kristallen en de bilirubine stenen.
Galstenen kunnen bij iedereen ontstaan, maar mensen met overgewicht, ouderen en vrouwen tussen 35 en 55 jaar lijken er het meest last van te hebben. Lees meer over galstenen op galsteen.be 

Gevolgen galstenen?

Zolang een galsteen in de galblaas blijft heb je er eigenlijk geen last van en weet je meestal ook niet dat je galstenen hebt. Pas als de galsteen vast komt te zitten in de galwegen ontstaan de problemen. Wanneer de galblaas samentrekt om gal te verpompen, wordt de gal tegen gehouden. Hierdoor zullen de spieren rondom de galblaas steeds harder gaan knijpen en verkrampen. dit veroorzaakt hevige pijnen.

Een ander probleem van de galstenen is dat het lichaam de producten die het samen met de galvloeistof afvoert niet meer kwijt kan. De cholesterol en de bilirubine hopen op in het lichaam. Vooral de bilirubine is zichtbaar, de huid en het oogwit kleuren geel: Geelzucht

Als het langer duurt zal zelfs de ontlasting volledig ontkleuren en grauw -grijs worden. Dit, samen met hevige buikpijnen is absoluut een indicatie voor galstenen.