Griep

Wat is griep?

Griep wordt veroorzaakt door het Influenza Virus en is feitelijk een infectie aan de bovenste luchtwegen(Longen, keel, neus). Griep wordt vaak verward met een gewonde verkoudheid, omdat veel klachten overeenkomen. Maar het grote verschil tussen griep en een verkoudheid is dat de klachten in een heel korte tijd zeer sterk toenemen. Als het griepvirus toeslaat, voel je je binnen een paar uur echt doodziek. Je krijgt ineens last van een heel skala aan klachten: Hoge koorts, koude rillingen, overal spierpijn, keelpijn, heftige droge hoest, hoofdpijn. Je eetlust is totaal verdwenen, je krijgt geen hap door je keel. Je voelt je ontzettend moe, slap en ziek. Je begint te zweten en je krijgt een loopneus.
Het griepvirus is je lichaam binnen gedrongen en verspreidt zich razendsnel. Jouw lichaam heeft de aanval geopend op het binnendringende griep virus en de spierpijn en koorts zijn de gevolgen van deze aanval. Het afweren van binnendringende virussen kost ons lichaam zeer veel energie en ons lichaam is zo gebouwd dat alle beschikbare energie voor deze aanval bestemd is. Je voelt je dus zwak en moe.

Indien je verder een algemene goede gezondheid en weerstand hebt, zal een goede griep je ongeveer een week bezig houden. De koorts is over het algemeen de eerste twee dagen van de griep periode het hoogst (38-40°C). Deze koorts is meestal na een dag of vijf volledig verdwenen. De overige verschijnselen verdwijnen over het algemeen binnen twee tot zeven dagen. Heb je de griep te pakken dan voel je je meestal zo zwak dat je het liefst de hele dag in bed blijft. Over het algemeen is dit ook de beste remedie. Je lichaam heeft tijd en rust nodig om de griep aanval af te slaan. Het hoesten kan soms zelfs tot twee weken aanhouden. Ook dit vergt veel van je lichaam, waardoor het moe en zwak voelen meestal ook wel een week of twee kan duren.

De meeste mensen ervaren griep slechts als iets vervelends en hinderlijk. Zolang je conditie en gezondheid op niveau zijn, zul je best in staat zijn een griep aanval te weerstaan. Maar voor mensen met een reeds verminderde weerstand kan het griep virus zwaarder toeslaan en wordt je ernstig ziek. Het griep virus kan het weefsel van de longen beschadigen waardoor je last kan krijgen van acute bronchitis of zelfs longontsteking. Als je ouder wordt of last hebt van chronische aandoeningen zoals diabetes, hart en vaatziekten, nierziekten of astma is je lichaam reeds verzwakt. Bij deze mensen zal een besmetting met het griep virus veel harder toeslaan. Bovenop de schade die het griepvirus bij iedereen al aanricht, zijn zij extra vatbaar voor een infectie door een bacterie. In deze gevallen kan een griep blijvende schade aanrichten of in enkele gevallen zelfs dodelijk zijn.

Oorzaak griep

Mensen die het griepvirus bij zich dragen, kunnen dit virus verspreiden al voordat ze er zelf ziek van zijn geworden. Het virus kan zich verplaatsen via de lucht, maar het kan ook overgedragen worden door direct contact (hand geven, zoenen), indirect contact (trapleuning, deurkruk). Eenmaal in de lucht in een afgesloten ruimte kan bijvoorbeeld een airco of luchtcirculatie systeem het virus versneld doen verspreiden.

Het virus verspreidt zich heel makkelijk naar mensen waar je veel contact mee hebt, zoal gezinsleden, vrienden of collega’s. Maar ook bij kortstondig contact kan het virus overspringen. Naast iemand zitten in de bus die het virus heeft, kan al genoeg zijn. Er zijn maar enkele griepdeeltjes nodig om besmet te raken.

 

Behandeling griep

Er is eigenlijk geen behandeling tegen griep. Mensen met een verhoogd risico worden opgeroepen zich preventief te laten inenten, maar de meningen over de wenselijkheid en doeltreffendheid hiervan lopen sterk uiteen. De enige remedie is uitzieken. Je lichaam de kans en tijd geven het virus van zich af te slaan. Je kan wel enkele symptomen bestrijden, zoals de hoofd en spierpijn door middel van bijv paracetamol. Over het algemeen bouwt je  lichaam tijdens een griep periode antistoffen op om een volgende griep aanval beter te kunnen weerstaan.

Het beste advies bij griep is dan ook: Rust

Meer over griep op : wat is griep