Dysthyme Stoornis

Wat is het? Een dysthyme stoornis is een chronische depressie. Voorwaarde voor de diagnose is een depressie langer dan 2 jaar. Vergeleken met de gewone depressie zijn de symptomen overigens minder hevig. Gemiddeld duurt een dysthyme stoornis 4,9 jaar en dus is het ook niet helemaal chronisch te noemen. Er zijn ook periodes dat het wat beter gaat, maar over het algemeen blijft de depressie bestaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede medicijnen die de symptomen als bv hopeloosheid kunnen verminderen. Behalve dat er een depressie aanwezig is kan een dysthyme stoornis echter ook wijzen op een persoonlijkheidsstoornis.

Symptomen Dysthyme Stoornis

De symptomen. Voor de diagnose moet men twee of meer van de onderstaande symptomen hebben. Overigens moet er ook een depressieve stemming aanwezig zijn. Dus weinig plezier hebben in het leven en er is geen andere stoornis. De intensiteit van de symptomen zijn vergeleken bij een depressie minder sterk aanwezig en meestal kan men nog wel functioneren. Ook is men niet voortdurend depressief, maar meestal wel. Er zijn dus gelukkig ook nog goede momenten. De symptomen op een rij:

  1. Weinig energie of uitputting
  2. Weinig eten of juist teveel
  3. Slaapstoornissen
  4. Gevoelens van hopeloosheid
  5. Weinig eigenwaarde
  6. Slechte concentratie en/of besluiteloosheid

Behandeling Dysthyme Stoornis

Behandeling van een dysthyme stoornis Voor een behandeling van een dysthyme stoornis is vaak in eerste instantie psychotherapie van belang. Eventueel met medicijnen kunnen dan de symptomen verminderen en zelfs uiteindelijk geheel verdwijnen. Want een dysthyme stoornis hoeft niet per se chronisch te zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat het met de nodige hulp kan het genezen. Ook het feit dat het gemiddeld 4,9 jaar duurt wijst dus op een depressie die chronisch lijkt maar niet hoeft te zijn. Ook praatgroepen en leren wat de denkfouten zijn die gemaakt worden kunnen de klachten verminderen. Sporten, goed eten, geen alcohol en al helemaal geen drugs helpen ook om de symptomen te verminderen. Ook blijkt uit sommige studies dat visolie goed kan helpen tegen depressiviteit. Dit moet wel met de huisarts overlegd worden, aangezien het eventueel een wisselwerking met andere medicijnen heeft.