Diabetes

Diabetes (Ook bekend als “suikerziekte”)
 

Wat is diabetes?


Ons lichaam, wanneer het gezond is, is in staat de bloedsuikerspiegel zeer nauwkeurig te regelen. Dit wordt gedaan met een hormoon, genaamd insuline. Wanneer iemand diabetes heeft is het lichaam niet meer in staat dit evenwicht in stand te houden. Als je diabetes hebt, kan jouw lichaam, afhankelijk van de soort diabetes, geen insuline meer aanmaken, of niet meer reageren op de insuline.

 

Oorzaken van diabetes

Diabetes kan door uiteenlopende zaken veroorzaakt worden, waarbij sommige oorzaken te wijten kunnen zijn aan een onvoldoende gezonde levensstijl. Zoals overgewicht, te weinig beweging en een ongezond eetpatroon. Deze oorzaken van diabetes zouden voorkomen kunnen worden.  Andere oorzaken zijn vaak minder te beïnvloeden, zoals erfelijkheid of een slecht functionerend afweersysteem.

De 2 meeste voorkomende vormen van diabetes:

Diabetes type 1

Bij deze vorm van diabetes maakt het lichaam zelf geen insuline meer aan.

Behandeling diabetes type 1
Diabetes 1 kan worden behandeld door insuline in te spuiten. Soms één keer per dag, maar meestal is meerdere keren per dag nodig. De controle hierop kan men zelf doen door een bloedtestje.

Diabetes type 2


Ook bij diabetes2 heeft het lichaam tekort aan insuline, maar daarnaast reageert het lichaam ook niet goed meer op de nog aanwezige insuline. Hierdoor is het lichaam niet meer in staat suikers uit het bloed te halen.

Behandeling diabetes type2
De beste remedie tegen diabetes2 is het veranderen van je voedingspatroon en zorgen voor voldoende lichaams beweging. Vooral het activeren van je spieren zorgt ervoor dat de opname van suikers uit je bloed gestimuleerd wordt.
Ook bij diabetes2 kan het soms nodig zijn insuline in te spuiten.

Bij beide vormen van diabetes geldt dat een algemene gezonde levensstijl in ieder geval bijdraagt tot vermindering van enkele klachten. Gebruik alcohol met mate, eet het liefst weinig dierlijke vetten, eet regelmatig vis, volkoren brood, granen en noten en verse groenten. Fruit is uiteraard ook gezond, maar als je diabetes hebt kijk pas dan op voor fruitsoorten met veel suikers. Ook roken draagt niet bij tot een algemene goede gezondheid, kijk dus eens op onze pagina over stoppen met roken. En zoals hierboven al aangehaald, voldoende lichaamsbeweging is absoluut essentieel. Kijk ook eens op de site: Fit for me met een grote keuze aan vitamines en supplementen.

Lees meer over diabetes op : wat is diabetes.nl