Baarmoederhalskanker

Ieder jaar wordt er in ons land bij ongeveer zeshonderd tot zevenhonderd vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker gesteld. Baarmoederhalskanker komt het meeste voor bij vrouwen tussen de 30 en 55 jaar. Jaarlijks overlijden er ruim tweehonderd vrouwen aan deze slopende ziekte.

Ontstaan baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam en is een kwaadaardig gezwel aan de baarmoederhals. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het HPV-virus, ofwel het Humaan Papillomavirus. Dit virus wordt weer overgedragen door seksueel contact. Het gros van de vrouwen wordt rond het vijftiende jaar seksueel actief. Zij kunnen dan ook besmet raken met het HPV-virus.

Het duurt gemiddeld tien tot vijftien jaar voordat de HPV-infectie zich heeft ontwikkeld tot baarmoederhalskanker. Om deze reden komt het vooral voor bij vrouwen vanaf 30 tot 55 jaar. Baarmoederhalskanker is niet erfelijk bepaald en het is ook niet besmettelijk.

Het ontstaan van baarmoederhalskanker

Meestal ontstaat baarmoederhalskanker uit cellen in het slijmvlies die zich rond de baarmoederhals en de baarmoedermond bevinden. Door een infectie met het HPV-virus kunnen er in het overgangsgebied van de slijmvliezen dan verkeerde cellen ontstaan. Een vrouw heeft dan nog geen kanker. Meestal ruimt haar lichaam deze afwijkende cellen zelf op. Echter, bij sommige vrouwen is dit niet zo. De afwijkende cellen worden dan niet opgeruimd en ontwikkelen zich langzaamaan in kankercellen.

Voorstadium Baarmoederhalskanker

Als de ontwikkeling van het aantal verkeerde cellen toeneemt, dan zit een vrouw in het voorstadium van baarmoederhalskanker. Met een vrij eenvoudige behandeling kan ze dan verholpen worden van deze aandoening.

Beginstadium Baarmoederhalskanker

Wanneer een vrouw met afwijkende cellen niet wordt behandeld, dan ontstaat er uiteindelijk baarmoederhalskanker. Dit is meestal beginnende kanker. Doorgaans is deze aandoening heel goed behandelbaar. Ook als de baarmoederhalskanker zich nog verder heeft ontwikkeld, kan een vrouw meestal nog succesvol worden behandeld. Hoe verder de ziekte zich heeft uitgebreid, hoe kleiner de kans dat deze kan worden verholpen.

Ontwikkeling  Baarmoederhalskanker

Als de aandoening niet op tijd wordt ontdekt, dan kan deze zich verder ontwikkelen naar de baarmoeder, de steunweefsels rond de baarmoederhals, de onderliggende spierlaag of de vagina. Ook kan de kanker zich verder uitbreiden naar andere, omringende organen, zoals de endeldarm en de blaas. Uiteindelijk kunnen er uitzaaiingen ontstaan.

Uitstrijkje

Om het risico op baarmoederhalskanker nog meer te verkleinen, krijgen alle vrouwen in Nederland tussen de dertig en zestig jaar elke vijf jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Er wordt dan een uitstrijkje gemaakt. Hierdoor kan een eventueel voorstadium van baarmoederhalskanker al vroeg worden ontdekt en kan een vrouw succesvol behandeld worden.